17 ℃

Duitsers weer niet welkom op Veteranendag

Foto: Lightfield Studios / Shutterstock.com

“Je wil toch een stukje erkenning”, zegt Günther von Rauchlunge (98). Vijf jaar lang vocht hij aan Duitse zijde in de Tweede Wereldoorlog. Toch was hij zaterdag niet welkom bij de Veteranendag in Den Haag.

Günther was pas achttien toen hij aantrad bij de 38ste SS-Panzer-Division van de Duitse Wehrmacht. Trots laat hij een foto zien uit die tijd. “Ik was Geschützkumpel”, vertelt hij. “Dat hield in dat ik zo veel mogelijk geallieerden naar de sodemieter moest schieten. Dat is aardig gelukt, kan ik u vertellen. Maar ook burgers hoor. Ik schoot op alles wat bewoog. Bam bam bam! Prachtig.”

Günther had dolgraag bij de viering van Veteranendag in Den Haag willen zijn. “Ik had zo graag nog eens de hand geschud van mijn voormalige vijanden. Er zijn er nog maar een paar in leven. Voor mij is dat een stukje erkenning. Een stukje ‘wiedergutmachung’, zoals wij dat noemen. Maar het mag niet”, zegt hij teleurgesteld.

De organisatie heeft Günther laten weten dat Duitse veteranen niet welkom zijn. “Net als in 1940, toen waren we ook niet welkom. Alleen maar omdat we toevallig Duitsers zijn. Dat is gewoon discriminatie. Hebben we dan niets van die oorlog geleerd?”

 
Deel dit artikel: