21 ℃

Duikers gaan stop uit Markermeer trekken om waterpeil te laten dalen

Duikers gaan stop uit Markermeer trekken om waterpeil te laten dalen
Foto: Giacomo Morini / Shutterstock.com

VOLENDAM - Hoogwater zorgt rond het Markermeer voor veel problemen. Duikers gaan vandaag proberen om de stop uit het Markermeer te trekken, in de hoop dat het waterpeil daardoor gaat dalen.

Het waterpeil in het Markermeer is momenteel uitzonderlijk hoog. Het waterschap spreekt over een alarmsituatie en heeft extra personeel ingezet om de dijken te bewaken. Omdat het waterpeil niet uit zichzelf lijkt te willen dalen, gaan duikers op de bodem van het Markermeer op zoek naar de stop.

“Het tijdelijk lichten van de stop moet ervoor zorgen dat een deel van het water kan weglopen. Natuurlijk is dit geen gemakkelijke klus, maar extreme omstandigheden vragen om extreme maatregelen”, zegt een woordvoerder van het waterschap.

Als de stop er daadwerkelijk uit gaat, kan dat ingrijpende gevolgen hebben. Zo kunnen aan de oppervlakte flinke draaikolken ontstaan die gevaarlijk zijn voor de scheepvaart. Daarnaast moet de operatie zorgvuldig worden getimed. Als de stop er te lang uit blijft, kan het Markermeer droog komen te staan.

 
Deel dit artikel: