23 ℃

Drukte in stemlokalen plotseling voorbij

De opkomst in de stemlokalen is sinds donderdagochtend drastisch gedaald. Woensdag lag het opkomstpercentage nog op ruim 80%, maar op donderdag meldde geen enkele kiezer zich bij het stembureau. 

Foto: Flickr CC

“We kunnen spreken van een verbijsterende daling”, aldus Hans van Someren, eigenaar en uitbater van de kleine tienduizend stemlokalen die ons land rijk is. “Onze stembureaus gingen vanmorgen gewoon open, maar het opkomstpercentage ligt vandaag nog op 0%.”

De scherpe daling is opmerkelijk, omdat de landelijke aandacht voor stembureaus afgelopen woensdag juist zorgde voor een opleving. “Vooral veel kiesgerechtigden stapten woensdag ons stembureau binnen, terwijl we die groep normaal gesproken bijna nooit zien”, aldus Van Someren. “Wel bleven de meeste bezoekers maar kort. Ze namen een moment voor zichzelf, om rustig wat te lezen en te kleuren. Daarna gingen ze weer.”

Volgens de uitbater van de stembureaus kennen de bezoekersaantallen een grillig verloop. “Afgelopen jaren was het bijzonder rustig in de stemlokalen en net als je denkt ‘komt er nog iemand?’ komen ze met miljoenen. Een dag later blijven ze massaal weg. Er is werkelijk geen peil op te trekken.”

 
Deel dit artikel: