20 ℃

Drukke dagen voor Stichting Red Een Vlieg: “Veel mensen krijgen spijt na neermeppen vlieg”

Drukke dagen voor Stichting Red Een Vlieg: “Veel mensen krijgen spijt na neermeppen vlieg”
Foto: Nieuwspaal

DONGEN - Door de zomerse temperaturen in ons land hebben de meeste huishoudens te maken met vliegen. Hoewel de eerste, primitieve reactie van veel Nederlanders is om deze tweevleugelige insecten direct neer te meppen, komen na een moment van bezinning al gauw gevoelens van schuld en spijt. “Het zijn deze menselijke emoties die ertoe leiden dat onze telefoon roodgloeiend staat”, vertelt Bert Honkens (56), directeur van Stichting Red Een Vlieg (SREV).

Vrijwilligers van SREV rijden dagelijks door heel het land om zwaargewonde vliegen voor zover mogelijk weer op te lappen. “We zien de meest verschrikkelijke dingen”, zegt Honkens. “Soms is een vlieg door menselijk geweld dusdanig toegetakeld dat één of meerdere pootjes niet meer functioneren. Ik heb ook weleens meegemaakt dat een vlieg helemaal niet meer kon vliegen. Dat gaat echt door merg en been, kan ik je vertellen.”

Ook Jos Reutjes (71), na zijn pensionering als dierenarts verbonden aan Stichting Red Een Vlieg, benadrukt dat het werk hem niet in de koude kleren gaat zitten: “Laatst trof ik op een adres in Rosmalen maar liefst vier dode vliegen aan. De schuldige bewoner had last gekregen van een knagend geweten en hoopte dat wij nog iets voor de vliegen konden betekenen, maar het kwaad was al geschied. Met betraande ogen heb ik uiteindelijk de vliegen begraven in de tuin van de bewoner.”

Foto: Nieuwspaal

Met veel liefde en geduld probeert Jos Reutjes een gewonde vlieg weer de lucht in te krijgen.

Volgens de vliegenliefhebber zouden mensen op voorhand beter moeten nadenken over de mogelijke gevolgen van hun daden: “Als je gefrustreerd bent, spreek die frustratie dan uit richting de persoon in kwestie en botvier die niet op een vlieg. Een vlieg doet geen mens kwaad en heeft ook helemaal niet de intentie hiertoe. Om het vliegengeweld te verminderen, is het belangrijk dat Nederlanders afstand doen van marteltuigen als elektrische vliegenmeppers en kleefstrips. Een huishouden wordt daardoor al veel vliegvriendelijker.”

 
Deel dit artikel: