20 ℃

“Dronken autorijden niet verstandig”

Met een flinke slok op achter het stuur kruipen is niet verstandig. Die gewaagde stelling komt van verkeersdeskundige Gerard Oefermans. Uit onderzoek blijkt dat alcohol en autorijden geen goede combinatie zijn. Oefermans pleit ervoor om stomdronken autorijden wettelijk te verbieden.

dronken-autorijden-niet-verstandigVolgens de verkeersdeskundige kan alcohol van invloed zijn op de rijvaardigheid. “Uit experimenten blijkt dat een dronken bestuurder minder snel reageert op verkeerssituaties”, legt Oefermans uit. “Daarnaast hebben dronken automobilisten vaker moeite om de auto op de weg te houden dan automobilisten die niet dronken zijn.”

Oefermans werkte ruim anderhalf jaar aan een rapport over de invloed van alcohol op automobilisten. “We kunnen concluderen dat alcohol de rijvaardigheid in ieder geval niet ten goede komt, of zelfs verslechtert. Mogelijk is er een verband te leggen tussen alcoholgebruik en verkeersongelukken”, aldus Oefermans. “Het advies luidt dan ook: niet drinken als je nog moet rijden.”

Of er ook een verband bestaat tussen bakstenen en depressies, weet Oefermans niet.

 
Deel dit artikel: