18 ℃

Drentse hunebedden naar Iran

Drenthe gaat een culturele uitwisseling aan met de Iraanse hoofdstad Teheran. De Nederlandse provincie gaat internationaal groots uitpakken met de grafmonumenten van hun voorouders. Nog dit jaar zullen vier grote hunebedden met een beveiligd luchttransport naar Iran worden gevlogen.

Foto: Gouwenaar / Wiki Commons CC

“Wat wij al dacht’n, het past heel goed in hun cultuur. Traditie, daar heb je het dan over. Ook sluit de dynamiek van een hunebed naadloos aan bij het Iraanse karakter”, legt Eppo Dijkse van de Stichting Hunebedbeheer bereidwillig uit. “Dat vrolijke, enthousiaste …dat hebben onze hunebedden ook, stuk voor stuk. Natuurlijk, op het eerste gezicht zie je dat niet. Da’s altijd zo met kunst. Je moet er moeite voor doen om het te ontdekken.”

Gemoedelijk klopt Dijkse op de flanken van een grote, grijze steen. “Hij heeft er zin in. ’t Is toch een verzetje voor ze, hè? Als hunebed zie je niet zoveel van de wereld. Maar dat gaat veranderen. Iran, here they come!”

De vier hunebedden zullen tien jaar in Iran blijven. Als onderdeel van het culturele uitwisselingsprogramma bouwt Iran een replica van de Tabriz-moskee in het centrum van Assen.

 
Deel dit artikel: