13 ℃
Dreigstrategie werkt bijna nooit:

Songfestival slechts twee keer eerder gewonnen met behulp van bedreiging

Songfestival slechts twee keer eerder gewonnen met behulp van bedreiging
Foto: YT CC

MALMö - Joost Klein krijgt veel kritiek op zijn strategie bij het Eurovisie Songfestival. “De dreigtactiek klinkt in het theorie heel leuk, maar in de praktijk werkt het bijna nooit”, zegt songfestivalkenner Angelo Kellers.

Joost Klein zou achter de schermen bij het Songfestival een medewerker hebben bedreigd. Maar anders dan gehoopt leverde dat hem geen overwinning op, maar diskwalificatie. Volgens songfestivalkenner Angelo Kellers is de dreigtactiek al vaak geprobeerd, maar slechts enkele keren succesvol.

“De dreigstrategie werkt bijna nooit”, weet Kellers. “Het is in de geschiedenis maar twee keer gebeurd dat een artiest door middel van bedreiging het Songfestival won. Als ik me niet vergis, was dat in 1959 en in 1975.

"Je kunt best tegen een jurylid zeggen dat hij in een prachtig huis woont, maar dat je je zorgen maakt over de brandveiligheid."
Angelo Kellers, songfestivalkenner

Tegenwoordig laten songfestivalmedewerkers zich volgens Kellers niet meer zo makkelijk bedreigen. “Je kunt natuurlijk altijd een poging wagen. Je kunt best tegen een jurylid zeggen dat hij in een prachtig huis woont, maar dat je je zorgen maakt over de brandveiligheid. Maar of dat werkelijk meer punten oplevert, waag ik te betwijfelen. Het is beter om gebruik te maken van bewezen strategieën, zoals omkoping of chantage.”

 
Deel dit artikel: