19 ℃

DRAMA: Nederland getroffen door broccoli-tekort

De broccoli is op. Met die vreselijke mededeling werden klanten van Lidl en Albert Heijn naar huis gestuurd. Door een bizarre samenloop van omstandigheden heeft ons land te maken met een enorm tekort aan broccoli.

Foto: Andrey Burstein / Shutterstock.com

De broccolicrisis wordt veroorzaakt door veel regen in juni, gevolgd door een periode met extreme hitte. “Daardoor groeide er geen of een stuk minder broccoli”, legt woordvoerster Pauline van den Brandhof van Albert Heijn uit. “Met name in week 28 hadden we beschikbaarheidsproblemen.”

Hoe groot het drama precies is, wordt duidelijk bij een vestiging in Meppel. Een vrouw loopt hevig overstuur en met lege handen de supermarkt uit. “De broccoli is op”, krijst ze. Even later zakt ze in elkaar. Omstanders vangen haar op, maar kunnen helaas geen broccoli voor haar regelen. Ook zij zitten al dagen zonder.

Op internet maken dubieuze handelaren misbruik van de broccolicrisis. Via een online verkoopsite worden broccoli’s aangeboden voor woekerprijzen. Dertig, veertig euro voor een enkele broccoli is geen uitzondering. “Ja, dat is veel geld, maar mensen hebben het er graag voor over”, zegt een verkoper desgevraagd. “De situatie is min of meer vergelijkbaar met de hongerwinter van 1944. Ook toen was er geen broccoli.”

 
Deel dit artikel: