11 ℃

Drama na productiestop HAK: “Mensen zullen verse groente moeten gaan eten”

Drama na productiestop HAK: “Mensen zullen verse groente moeten gaan eten”
Foto: Merelhak2022 / Wiki Commons CC BY-SA40

Conservenfabriek HAK legt de productie in januari wekenlang stil vanwege de hoge energieprijzen. Dat kan rampzalige gevolgen hebben. Volgens deskundigen is het niet ondenkbaar dat Nederlanders in de toekomst genoodzaakt zijn om verse groente te gaan eten.

Vanwege de extreem hoge energieprijzen zal HAK de conservenfabriek maar liefst zes weken stilleggen. Het is volgens de fabrikant niet mogelijk om met de huidige energieprijzen de hele winter door te produceren. “Dat is pijnlijk, maar helaas wel de realiteit”, zegt HAK-topman Timo Hoogeboom. Volgens voedingsdeskundige Elsbeth de Lange ontvouwt zich een ‘enorm culinair rampscenario’. Door de productiestop moeten mensen mogelijk verse groente in plaats van de ingeblikte groentepulp gaan eten.

“Het zal mij niets verbazen als Nederlanders in de nabije toekomst hun heil moeten gaan zoeken in verse groenten en fruit. Dat zou natuurlijk eeuwig zonde zijn”, aldus De Lange. “Mensen zijn de laatste tientallen jaren juist steeds meer gewend geraakt aan ingeblikte spinazieprut, weeïge bruine bonen, kapot gekookte appelmoes en smakeloze, laffe wortels. Als mensen weer gaan wennen aan verse smaken kan het weleens zo zijn dat niemand meer uit blikjes, potjes en zakjes gaat eten als de energieprijs weer daalt. Met alle gevolgen voor de volksgezondheid van dien.”

 
Deel dit artikel: