Drama bij Paralympische Spelen: geen enkele vrouwelijke rolstoelzwemmer haalt finish

Foto: A. Ricardo / Shutterstock.com

Bij het nieuwe paralympische onderdeel rolstoelzwemmen voor vrouwen heeft zich een waar drama afgespeeld. Geen enkele deelneemster haalde de finish.

Het moet een afschuwelijk gezicht zijn geweest voor iedereen die zich in de zwemhal in Tokio bevond tijdens het onderdeel rolstoelzwemmen voor vrouwen. De deelneemsters begonnen nog vol enthousiasme aan hun race, maar na anderhalve minuut was wel duidelijk dat geen enkele zwemster meer boven water zou komen. De aanwezige EHBO’ers grepen pijlsnel in, maar konden niet voorkomen dat meerdere deelneemsters in het ziekenhuis terechtkwamen.

Voor zwemcoach Remco Balstra kwam het drama volledig uit de lucht vallen: “Ik ben al vijf jaar met mijn pupil Suzanne Hanegieter aan het trainen voor deze Paralympische Spelen. Want vergis je niet, ook de paralympische sport is topsport. En natuurlijk, we hebben nog nooit daadwerkelijk in een zwembad getraind, omdat ze door haar dwarslaesie een zeer gecompliceerde elektrische rolstoel heeft die in principe niet nat mag worden. Maar ondanks deze minimale beperking waren wij er toch van overtuigd dat alles goed zou gaan en dat we zelfs kans hadden op een medaille. Helaas moeten we onze doelen enigszins bijstellen. Op dit moment zijn we al blij als Suzanne uit haar coma komt.”

 
Deel dit artikel: