14 ℃
Brekko (34) is een slimme bespaarder:

“Douchen met toiletwater scheelt mij honderden euro’s per jaar”

“Douchen met toiletwater scheelt mij honderden euro’s per jaar”
Foto: Ivan Kislitsin / Shutterstock.com

Nu de prijzen voor energie torenhoog zijn, verzinnen Nederlanders steeds creatievere manieren om te besparen. Brekko Meuleman (34) uit het Gelderse Heemberg hergebruikt het spoelwater van zijn toilet voor de douche.

“Het idee kreeg ik toen ik zelf op de wc zat”, vertelt de slimme bespaarder. “Telkens als je na een plasje of drukje de wc doorspoelt, verdwijnen liters water zomaar in het riool. Eigenlijk is dat doodzonde. Ik bedacht een systeem waarbij het spoelwater wordt opgevangen in een grote emmer, waarna ik het gebruik om mee te douchen.”

“Het systeem sluit perfect uit op mijn dagritme”, legt Meuleman uit. “Als je ’s morgens wakker wordt, ga je eerst naar de wc. Het ochtendplasje is in je blaas al opgewarmd tot lichaamstemperatuur. Als je het spoelwater daarna snel doorpompt naar de badkamer, kun je genieten van een aangename, warme douche. Op die manier gebruik je bijna geen gas en dat scheelt in de kosten. Ik bespaar zo honderden euro’s per jaar. Daarom noem ik het ook wel mijn gouden douche.”

 
Deel dit artikel: