23 ℃

Doorbraak in onderzoek naar Tooske-allergie

Onderzoekers van de Universiteit van Utrecht hebben een doorbraak bereikt in het onderzoek naar de Tooske-allergie, de ernstige allergische reactie op tv-presentatrice Tooske Ragas. Ze hopen begin volgend jaar een werkzaam medicijn te hebben.

De Tooske-allergie steekt al jaren de kop op wanneer Tooske Ragas op tv verschijnt. De meeste tv-kijkers krijgen alleen jeuk, uitslag en ervaren een lichte misselijkheid. Drie op de tien kijkers krijgen ernstige klachten, waaronder bloedingen, tijdelijke blindheid en bewusteloosheid.

Sinds 1995, het jaar van Tooskes eerste tv-optreden, zijn enkele honderden kijkers opgenomen in het ziekenhuis. Een cameraman, die langere tijd met haar samenwerkte, is in 2008 aan de Tooske-allergie overleden.

De onderzoekers weten nog niet precies waardoor de allergie wordt veroorzaakt. “Het lijkt te komen door een combinatie van haar verschijning en manier van praten”, zegt immunoloog Bogy Breugem. “Gelukkig hebben we onlangs ontdekt dat haar man Bastiaan immuniteit tegen de allergie heeft opgebouwd.” De onderzoekers hopen de antistoffen in zijn bloed te kunnen gebruiken om een geneesmiddel te ontwikkelen.

Tooske is zeer verheugd over het nieuws: “Ik hoop dat er snel een pilletje is, want ik word er helemaal gek van joh!”

 
Deel dit artikel: