11 ℃

“Door Facebook is mijn vader nu dood”

“Het gebeurde voor mijn ogen, maar door Facebook wist ik niet wat ik moest doen”, zegt Meike Bolleveldt (32). Haar vader stierf vorige maand aan een hartinfarct. 

Foto: Oleg Golovnev / Shutterstock.com

Jaarlijks overlijden in ons land ruim vijfduizend mensen aan een hartaanval. Sommige slachtoffers hadden nog geleefd als ze op tijd waren gereanimeerd. Maar de reanimatie-instructies worden door Facebook expres niet aan iedereen getoond.

Vorige maand kreeg de vader van Meike een hartinfarct. “Hij zakte ineens in elkaar”, snikt Meike. “Ik wist niet wat ik moest doen. Ik volg wel het Rode Kruis op Facebook en zij hadden een heel duidelijk instructiefilmpje gepost, maar Facebook had dat voor mij verborgen gehouden. Facebook wil eerst geld van het Rode Kruis, anders worden hun berichten niet aan alle volgers getoond. Zo had ik het instructiefilmpje gemist.”

“Ik mis mijn vader heel erg. Hij was pas 58”, zegt Meike. “Soms denk ik wel eens: wat als Facebook gewoon de berichten laat zien van pagina’s die ik volg? Wat als het Rode Kruis meer geld aan Facebook had gegeven? Dan had mijn vader waarschijnlijk nog geleefd. Maar ja.”

 
Deel dit artikel: