18 ℃

Doodknuppelen zeehondjes blijft verboden

Het doodknuppelen van jonge zeehondjes blijft in Nederland vooralsnog verboden. De Belangengroep Nederlandse Eskimo’s had een vergunning aangevraagd om jaarlijks 25 zeehonden te mogen doodknuppelen, maar de Nederlandse overheid wil voor hen geen uitzondering maken.

Foto: Michael Thaler / Shutterstock.com

In Nederland wonen ruim 5.000 Inuït, zoals Eskimo’s officieel heten. Voor hen is het doodknuppelen van zeehondenpups een belangrijke traditie. “Het hoort bij onze cultuur, net als Zwarte Piet hoort bij de Nederlandse cultuur”, aldus voorzitter Meriwa Nukilik namens de belangengroep.

De Nederlandse overheid weigert een vergunning af te geven, omdat doodknuppelen volgens de wet geen toegestane slachtmethode is. De Eskimo’s begrijpen daar niets van. “Het islamitische Offerfeest is ook niet bepaald diervriendelijk, maar dat is wél toegestaan”, zegt Nukilik.

De geplande zeehondenjacht op de stranden van Ameland gaat vanwege het verbod niet door. “Het is jammer, maar we moeten ons nou eenmaal houden aan de regels”, aldus Nukilik. “We zullen ons moeten behelpen met cavia’s.”

 
Deel dit artikel: