19 ℃

“Doodgaan moet weer hip worden”

U zit er misschien niet op te wachten, maar ook u gaat een keertje dood. Doodgaan heeft in de afgelopen jaren een negatief imago gekregen. Als het aan stervenscoach Dylan Weijbroek ligt, gaat dat veranderen.

Foto: Dean Drobot / Robert Hoetink / Shutterstock.com

“Mensen zien sterven als iets heel ergs, terwijl het natuurlijk gewoon bij het leven hoort”, zegt Weijbroek (28). “Ga maar eens kijken in het ziekenhuis of zo. Zodra mensen te horen krijgen dat ze doodgaan worden ze al verdrietig. Dan denk ik: hallo, je gaat maar één keer dood. Je kunt ook proberen er een beetje van te genieten.”

Volgens de jonge ondernemer heeft de dood een negatief imago: “Vroeger, bij de oude Egyptenaren, was sterven iets vrolijks. Je mocht door naar het volgende level. Maar tegenwoordig maken we er meteen een heel drama van. Zo van: je bent een loser als je sterft. Dat hóeft helemaal niet.”

Volgende week start een landelijke voorlichtingscampagne, bedoeld om mensen een wat positiever beeld te geven van de dood. “Het gaat om de hele experience. Doodgaan is niet alleen je laatste adem uitblazen, het is ook een stukje beleving”, legt Weijbroek uit. “Als je dood bent word je mooi opgemaakt, je krijgt een dure uitvaart en mensen zeggen allemaal lieve dingen over je. Hoe tof is dát? Ik hoop dat sterven straks weer wat hipper is. Dat iedereen blij voor je wordt, als je op een feestje vertelt dat je nog maar een maand te leven hebt.”

 
Deel dit artikel: