23 ℃

Dolfijnen gespot in Harderwijks zwembad

Dolfijnen gespot in Harderwijks zwembad
Foto: Tom Greuter / Flickr CC

HARDERWIJK - In een zwembad in Harderwijk is dinsdagmiddag een groep dolfijnen gespot. Hoe de dieren in deze onnatuurlijke omgeving terecht zijn gekomen is onduidelijk.

De natuur lijkt behoorlijk in de war. Niet alleen in het Noordzeekanaal bij Velsen, maar ook in een zwembadje in Harderwijk zijn dolfijnen gezien. Normaal komen deze dieren enkel voor op open zee. Opvangcentrum SOS Dolfijn maakt zich zorgen.

Enkele honderden waterliefhebbers keken vreemd op toen ze in Harderwijk rustig naar een leeg zwembad zaten te kijken. Ineens doken vier dolfijnen op. Marinebioloog Tjalk Bokking is stomverbaasd: “Dolfijnen komen in zwembaden nauwelijks voor. In het wild zwemmen dolfijnen tientallen kilometers per dag. Het kleine zwembadje moet voor de arme dieren zeer traumatisch zijn geweest.”

Over de herkomst van de dolfijnen is de bioloog niet zeker: “Helaas zien we nog steeds dat mensen voor de vakantie hun huisdieren dumpen. Mogelijk zijn de dolfijnen stiekem door iemand in het zwembadje gegooid. De dader heeft blijkbaar een enorme hekel aan deze dieren, anders doe je zoiets niet.”

 
Deel dit artikel: