“Dokter, wanneer laten wij ons zoontje castreren?”

Elke maand leggen we een medische vraag voor aan de specialist. Vandaag beantwoordt uroloog Harry Trellens de vraag van Rob en Jolanda Berksteiger over hun zoontje Daan.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Yakobchuk Olena

Rob en Jolanda Berksteiger, ouders van Daan (6):

“Wij zien onszelf later niet als grootouders. Daarom weten wij al vanaf zijn geboorte dat onze zoon geen kinderen wil. Wat is een goed moment om hem te laten castreren?”

Harry Trellens, uroloog:

“Natuurlijk kunt u als ouders besluiten dat u later geen kleinkinderen wilt. Kleinkinderen kunnen later veel van uw tijd opslokken en misschien heeft u daar geen zin in. Dan is het uw goed recht om uw kind alvast te laten steriliseren.”

“Heel jonge kinderen worden meestal niet gecastreerd. Beter kunt u wachten tot de testikels van uw zoon volledig zijn ingedaald. De castratie is dan een eenvoudige ingreep. U kunt het makkelijk zelf. Het indalen van de testikels gebeurt bij de meeste jongens aan het begin van de puberteit. Ik raad u aan om te wachten met de castratie tot uw zoon een jaar of 12 is. Tot die tijd zult u er zelf op moeten toezien dat uw zoon geen geslachtsgemeenschap heeft.”

 
Deel dit artikel: