“Dode mensen worden geen sterretje aan de hemel”

“Dode mensen worden geen sterretje aan de hemel”
Foto: Heide Pinkall / Shutterstock.com

Het vaak gehoorde verhaal dat dode mensen een sterretje aan de hemel worden klopt niet. Dat zegt de bekende sterrenkundige Fons Lepperkam na onderzoek. 

Mama is nu een sterretje aan de hemel, hoor je mensen vaak zeggen om nabestaanden te troosten. “Abjecte onzin”, zegt sterrenkundige Fons Lepperkam. “Sterren ontstaan uit gas en stofdeeltjes uit de ruimte, die samenklonteren en uiteindelijk na miljarden jaren een ster vormen. Daar komen geen menselijke overblijfselen aan te pas.”

De bewering dat mensen na hun overlijden plotseling veranderen in sterretjes is volgens de wetenschap dus pertinent onjuist. Wat er dan wél gebeurt na het overlijden is volgens Lepperkam niet zeker: “Er zijn mensen die geloven dat de ‘ziel’ naar een hemel of hel gaat, maar daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Wel is zeker dat het lichaam in de grond verteert of in de crematieoven verbrandt.”

Lepperkam hoopt dat hiermee een hardnekkig misverstand de wereld uit is. “Het heelal zit niet vol met dode mensen”, aldus de wetenschapper. “Dat geouwehoer over sterretjes moet maar eens afgelopen zijn.”

 
Deel dit artikel: