27 ℃

Dodelijk virus treft paarden, gelukkig is een soortgelijke virusuitbraak bij mensen zeer onwaarschijnlijk

Foto: Romul 014 / Shutterstock.com

De paardensport is in rep en roer. Een nieuw, dodelijk virus heeft het leven gekost aan maar liefst negen paarden. Volgens dierenarts Thijs Snibbert is een vreselijke virusuitbraak echter onmogelijk bij mensen.

Het dodelijke en zeer besmettelijke rinopneunomievirus is onlangs opgedoken bij een paardenevenement in Valencia. Omdat de daar aanwezige paarden vervolgens weer terug zijn gevlogen naar heel Europa, heeft de internationale paardensportbond FEI elk evenement tot eind maart verboden. Met deze quarantainemaatregelen hoopt de bond het virus in de kiem te smoren.

Zo’n virusuitbraak bij mensen is volgens dierenarts Thijs Snibbert vrijwel onmogelijk: “De kans dat er een viruspandemie uitbreekt onder mensen is nihil. Er zijn wel wat virusjes onder vleermuizen waar we volgens hijgerige media en nepwetenschappers voor moeten oppassen, maar het scenario van een wereldwijde pandemie is erg ver gezocht. Laat staan dat we ooit een lockdown gaan meemaken met volle ziekenhuizen en een avondklok en waarbij we allemaal mondkapjes moeten dragen. Ik moet altijd een beetje gniffelen om doemdenkers die ons daarvoor angst proberen in te praten.”

 
Deel dit artikel: