12 ℃

Diversiteitscommissie kritisch op koninklijk gezin: “Prinsessen overwegend blanke, welgestelde vrouwen”

Foto: RVD / Mischa Schoemaker

De Diversiteitscommissie heeft zich in een rapport kritisch uitgelaten over de samenstelling van het koninklijk gezin. Uit een inventarisatie blijkt dat het gezin voornamelijk bestaat uit blanke, welgestelde vrouwen.

“Het gezin van koning Willem-Alexander telt drie kinderen, waarvan er niet één een kleurtje heeft. Bovendien zijn het allemaal vrouwen. Daarmee vormt het koninklijk gezin geen representatieve afspiegeling van de samenleving”, aldus een woordvoerder van de Diversiteitscommissie.

Terwijl in het bedrijfsleven meer diversiteit wordt nagestreefd, bespeurt de commissie binnen het koninklijk gezin juist het tegenovergestelde: “Alle prinsessen hebben dezelfde etnische achtergrond. Het is moeilijk te ontkennen dat de koning bij de aanstelling van prinsessen een voorkeur lijkt te hebben voor jonge, blanke, welgestelde vrouwen met een Nederlands-Argentijnse achtergrond. Toch is dat niet altijd zo geweest. Zijn grootvader streefde juist naar meer diversiteit, door ook in andere delen van de wereld kinderen te verwekken.”

 
Deel dit artikel: