15 ℃

Meer huishoudens kiezen voor eigen kernreactor

Meer huishoudens kiezen voor eigen kernreactor
Foto: Andrii Medvednikov / Shutterstock.com

De gasprijs steeg in 2022 tot recordhoogte. Veel consumenten moesten noodgedwongen op zoek naar manieren om te besparen op hun energiekosten. Een eigen kernreactor werd voor veel huishoudens een aantrekkelijk alternatief.

“Kernenergie is relatief goedkoop. Zélf kernenergie opwekken is nog goedkoper”, weet Ronald de Kijg uit Meppel. Hij bouwde in de garage naast zijn huis een compacte kernreactor voor eigen gebruik.

Ronalds kerncentrale is goed voor zo’n 2 megawatt, ruim voldoende om zijn hele huis van energie te voorzien. “De restwarmte gebruiken we om ons huis te verwarmen en we douchen met het afgedankte koelwater”, vertelt hij. “Je moet natuurlijk niet de wasmachine en de stofzuiger tegelijk aanzetten. Dan krijg je een meltdown.”

Voor iemand met twee rechterhanden en een beetje verstand van isotopen is een eigen kernreactor een goed alternatief voor aardgas. “Je moet er wel wat tijd in steken. Kernreactoren zijn tamelijk ingewikkeld, maar als je bereid bent om jezelf erin te verdiepen, bouw je zo’n ding in twee tot drie maanden”, zegt Ronald. “En daarnaast is het gewoon ontzettend leuk om te knutselen met verrijkt uranium.”

 
Deel dit artikel: