17 ℃

Luchtmacht Vaticaanstad stelt 4 gevechtsvliegtuigen ter beschikking aan Oekraïne

Luchtmacht Vaticaanstad stelt 4 gevechtsvliegtuigen ter beschikking aan Oekraïne
Foto: Giulio Napolitano / Soos Jozsef / Shutterstock.com

De start van de oorlog in Oekraïne was ongetwijfeld de belangrijkste nieuwsgebeurtenis van 2022. Vrijwel de gehele Westerse wereld schoot Oekraïne te hulp met wapens en hulpgoederen. Nederland gaf onder meer 200 Stinger-luchtdoelraketten aan Oekraïne. Vaticaanstad leverde vier gevechtsvliegtuigen van het type F-35 aan de Oekraïense strijdkrachten. 

Vaticaanstad heeft ter bescherming van de paus een relatief klein, maar wel modern leger dat bekendstaat als de Zwitserse Garde. De F-35 is het modernste gevechtsvliegtuig in de pontificale vloot.

De vier toestellen werden in maart door de paus gezegend en daarna naar Oekraïne gevlogen. Met de straaljagers kan het Oekraïense leger zich beter verdedigen tegen Russische luchtaanvallen.

Het was de eerste keer sinds de Spaanse Inquisitie dat Vaticaanstad zich mengt in een militair conflict buiten de eigen landsgrenzen. “Dit is het moment waarop het Vaticaan verdomme eindelijk eens een keer partij moet kiezen”, aldus de paus. “Gezien de ernst van de situatie kan ik me er dit keer niet vanaf maken wat laffe Bijbelcitaten.”

 
Deel dit artikel: