21 ℃

Kabinet bezorgd over planeet Jupiter

Kabinet bezorgd over planeet Jupiter
Foto: YT CC / Hakan Akirmak Visuals / Shutterstock.com

Stikstof was in 2022 ongetwijfeld het meest besproken scheikundig element. Ons land kreeg zelfs een speciale minister voor stikstof: Christianne van der Wal. Zij haalde zich de woede van boeren op de hals door te pleiten voor een forse stikstofreductie om de natuur te beschermen.

Overigens zijn volgens de minister ook elders in het zonnestelsel problemen. In juni sprak ze al haar zorgen uit over de planeet Jupiter. Volgens de minister bevat de atmosfeer van Jupiter teveel waterstofgas en helium.

“De atmosfeer van Jupiter bestaat voor 90 procent uit waterstofgas. Het is algemeen bekend dat waterstofgas zeer licht ontvlambaar is. Als de politiek niet snel ingrijpt, kun je erop wachten dat daar de boel in de fik vliegt”, waarschuwde Van der Wal.

Van der Wal was wel te spreken over de planeet Mercurius, die geen noemenswaardige atmosfeer heeft: “Waar Nederland te maken heeft met zorgwekkende concentraties stikstof en Jupiter kampt met het waterstofprobleem, laat Mercurius zien dat het ook anders kan. Maar als de politiek te lang blijft hangen in dezelfde dampkring komen we niet verder.”

 
Deel dit artikel: