14 ℃

Hans (58) is rookmelder: “Je moet 24 uur per dag alert zijn”

Hans (58) is rookmelder: “Je moet 24 uur per dag alert zijn”
Foto: Elnur / Shutterstock.com

In 2022 kreeg ons land er allerlei nieuwe wetten bij. Zo moet elke woning sinds 1 juli voorzien zijn van rookmelders. Dat leidde tot een enorme vraag naar rookmelders.

Hans Frijtens (58) werkt als rookmelder bij een welgestelde familie in Aerdenhout. “Veel huishoudens nemen genoegen met een apparaatje aan het plafond. Maar als je brandveiligheid serieus neemt, dan ontkom je niet aan een menselijke rookmelder. De neus van een goed getrainde rookmelder is veel gevoeliger dan zo’n apparaatje. En als er brand is, is het fijner om door een mens gewekt te worden dan door zo’n onpersoonlijke piep”, vertelt hij.

Toch kiezen maar weinig jongeren voor een carrière als rookmelder. Frijters begrijpt dat: “Het is een geen makkelijk beroep. Vooral de nachtdiensten zijn zwaar. Als het gezin ligt te slapen, zit ik op een stoel in de slaapkamer te ruiken. Je moet 24 uur per dag alert zijn.”

In de 25 jaar dat Hans actief is als rookmelder heeft hij nog nooit hoeven afgaan: “Nee, gelukkig niet”, lacht hij. “Maar áls er rook is, dan meld ik het.”

 
Deel dit artikel: