14 ℃

Europa sluit luchtruim voor Russische kernraketten

Europa sluit luchtruim voor Russische kernraketten
Foto: Alexyz3d / Shutterstock.com

De spanningen tussen Rusland en de NAVO-landen liepen in 2022 hoog op. Om Rusland te straffen voor de invasie in Oekraïne, kwamen Westerse landen met zware sancties. Europa besloot zelfs om het gehele Europese luchtruim te sluiten voor Russische kernraketten.

Sinds mei van dit jaar mogen Russische kernraketten niet meer over Europa vliegen. De maatregel maakt deel uit van het zevende sanctiepakket dat de Europese Commissie tegen Rusland heeft ingesteld.

“Poetin heeft herhaaldelijk gedreigd met de inzet van kernwapens. Door het Europese luchtruim voor dit type wapens te sluiten, kan hij ze in de praktijk niet meer gebruiken. Russische kernraketten móeten namelijk door het Europese luchtruim vliegen om doelen in Europa te kunnen treffen. Als dat niet meer mag, zijn de raketten feitelijk nutteloos”, zegt Ruslanddeskundige Tjeerd Omslag.

Mocht er toch een Russische kernraket in het Europese luchtruim worden waargenomen, dan kan dat volgens Omslag grote gevolgen hebben: “In theorie mag Europa dan proberen om zo’n kernraket uit de lucht te halen. Mocht dat gebeuren, dan zal Poetin daar zeker niet blij mee zijn.”

Omslag noemt de maatregel dan ook een slimme zet van Europa: “In feite maak je hiermee een nucleaire aanval op Europees grondgebied juridisch onmogelijk. Het mag gewoon niet. Klaar.”

 
Deel dit artikel: