16 ℃

Bob (37) leeft helemaal zelfvoorzienend: “Ik bespaar elke maand honderden euro’s”

Bob (37) leeft helemaal zelfvoorzienend: “Ik bespaar elke maand honderden euro’s”
Foto: Foto: James Aloysius Mahan V / Ebtikar / Shutterstock.com

Nederlanders werden in 2022 geconfronteerd met torenhoge energierekeningen. Door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland werden gas en elektriciteit duurder dan ooit. Veel Nederlanders gingen noodgedwongen op zoek naar manieren om energie te besparen. De 37-jarige Bob Straatman vond de ultieme manier van besparen. Hij ging ‘off the grid’.

Bob woont nu samen met zijn vriendin in een zelfgebouwd huis op de Veluwe. “We hebben heel bewust gekozen voor een hut van natuurlijke materialen. De hut heeft geen fundering en het dak is helemaal gemaakt van takken uit de omgeving. Het gaat ons namelijk niet alleen om het geld, maar ook om een stukje duurzaamheid. Als we gaan liggen, is het groot genoeg voor ons allebei. En we hebben het helemaal zonder hypotheek kunnen realiseren”, zegt hij trots.

Elke maand ervaart Bob de financiële voordelen van zijn zelfvoorzienende leven. “Ons voedsel zoeken we zo veel mogelijk zelf”, vertelt hij. “Iets verderop zijn bramenstruiken en ons vlees komt van de konijnen. Er zijn er genoeg. Op die manier besparen we alleen al aan boodschappen vierhonderd euro per maand.”

“Drinkwater halen we uit de sloot en we verwarmen het boven het vuur. Zo kunnen we toch genieten van een warme douche of een kop hete brandnetelthee. Een gasaansluiting hebben we dus niet nodig. In de winter kan het zonder verwarming wel fris zijn, maar daar kun je je op kleden.”

Dat meer Nederlanders in 2022 op deze manier zijn gaan leven, verbaast Bob niet: “Als je het slim aanpakt, houd je ontzettend veel geld over voor leuke dingen. Nu kijken mensen soms nog raar op als ik zeg dat ik geen riolering heb. Maar als ik dan vertel dat je gewoon in het bos kunt schijten, snappen ze het. Ik denk dat deze manier van leven over een paar jaar heel normaal is.”

 
Deel dit artikel: