21 ℃

249 gewonden op Schiphol door storing mindyourstepsysteem

249 gewonden op Schiphol door storing mindyourstepsysteem
Foto: Veniamin Kraskov / MDM79 / LightField Studios / Elnur / ETAP / Shutterstock.com

2022 was een chaotisch jaar voor Schiphol. Door personeelstekort moesten veel vluchten worden geannuleerd. Reizigers die wél konden vliegen, moesten soms urenlang in de rij staan. In juli werd Schiphol getroffen door nog een andere ramp.

Door een storing in het mindyourstepsysteem op Schiphol raakten 249 mensen licht gewond. Door de storing werden reizigers maar liefst tien minuten niet gewezen op het afstapje bij de loopband.

Het incident vond plaats op de D-pier van de luchthaven. Even voor 09:00 uur viel het mindyourstepsysteem uit, waardoor de bekende waarschuwing ‘mind your step’ niet klonk. “Het was een drama. Omdat mensen geen instructies kregen, buitelden ze totaal hulpeloos over de loopband. Door tegen de richting in te lopen, konden sommige mensen het afstapje nog even uitstellen. Maar uiteindelijk moesten ze er toch vanaf, zonder instructie. Afschuwelijk”, zegt een ooggetuige.

Op Schiphol heeft het drama diepe indruk gemaakt. “Dit laat opnieuw zien hoe ongelofelijk belangrijk het mindyourstepsysteem is”, laat een woordvoerder weten. “Zonder duidelijke, continu herhaalde instructie weten mensen absoluut niet wat ze met zo’n loopband aan moeten.”

Schiphol heeft inmiddels maatregelen genomen om te voorkomen dat een defect mindyourstepsysteem opnieuw voor ongelukken zorgt. De luchthaven heeft nu speciaal opgeleide medewerkers die reizigers in geval van nood handmatig kunnen waarschuwen om hun step te minden.

 
Deel dit artikel: