13 ℃

Dit zijn dit jaar de populairste virussen om onder het kerstdiner uit te komen

Dit zijn dit jaar de populairste virussen om onder het kerstdiner uit te komen
Foto: BearFotos / Shutterstock.com

Vorig jaar ging corona nog volop rond. Dat is nu aanzienlijk minder, waardoor voor veel Nederlanders een kerstdiner met de (schoon)familie onvermijdelijk lijkt. Gelukkig zijn er dit jaar genoeg andere virussen in omloop die prima als excuus kunnen dienen.

“De coronamaatregelen zijn geschrapt en het aantal coronabesmettingen is aanzienlijk lager dan vorig jaar, maar dat betekent niet dat een kerstdiner helemaal onontkoombaar is”, zegt viroloog Eric Stammelhuis. “De coronasmoes van vorig jaar zal niet meer werken, maar gelukkig hebben andere besmettelijke ziektes net op tijd de kop opgestoken.”

“De ouderwetse griep is aan een geweldige comeback bezig”, vervolgt Stammelhuis. “Het heerst enorm, dus als u afbelt met de griepsmoes zal niemand argwaan krijgen. Daarnaast zijn de luchtwegvirussen RSV en hMPV dit jaar populair. Deze virussen zijn nog niet zo bekend en klinken ernstig, waardoor ze prima als smoes kunnen fungeren. Iedereen zal begrijpen dat u met die ziektes niet kunt gourmetten.”

Voor inwoners van Groningen en omstreken heeft dokter Stammelhuis nog meer goed nieuws: “Onder studenten in Groningen is schurft uitgebroken. Schurft is een zeer besmettelijke huidaandoening. Kerst is dichtbij, maar gelukkig kan de infectie zich snel ontwikkelen. Als u vanavond het Groningse studentenleven induikt, heeft u nog net op tijd schurft.”

 
Deel dit artikel: