24 ℃

Dit moet je weten als je op vakantie gaat naar Frankrijk

Foto: Frederic Legrand COMEO / Shutterstock.com

Onder vakantiegangers is veel onduidelijkheid over de situatie in Frankrijk. Wat moet je weten voordat je naar Frankrijk gaat? Wij zetten de belangrijkste feiten op een rij.

Frankrijk is onderdeel van de zogenoemde Schengenzone. Heb je de Nederlandse nationaliteit en ga je naar Frankrijk? Dan hoef je aan de grens niet je paspoort te tonen. Wel moet je je in Frankrijk kunnen identificeren. Daarvoor is een identiteitskaart voldoende.

In Frankrijk kun je vrijwel overal met je pinpas betalen. Ook kun je met je Nederlandse pinpas contant geld opnemen bij een geldautomaat. De tol voor tolwegen (péage) kun je betalen met een creditcard. Je hoeft daarbij niet je pincode in te voeren.

De Fransen houden van een uitgebreide lunch en nemen daar de tijd voor. Veel winkels en bedrijven zijn om die reden tussen de middag gesloten.

Tutoyeren is in Frankrijk niet gebruikelijk. Spreek mensen altijd aan met ‘u’, tenzij hij of zij je expliciet toestemming geeft om te tutoyeren. Overigens is het in Frankrijk gebruikelijk om overal te groeten, zowel bij binnenkomst als bij vertrek.

Reis je met de auto naar Frankrijk? Dan bent je verplicht om een gevarendriehoek en een reflecterend veiligheidsvest mee te nemen. Let op: het veiligheidsvest moet bewaard worden op een goed bereikbare plaats en mag dus níet in de kofferbak liggen.

 
Deel dit artikel: