19 ℃

Dit is waarom de avondklok niet wordt afgeschaft

Foto: SanderMeertinsPhotography / Shutterstock.com

Het kabinet heeft dinsdagavond versoepelingen aangekondigd. Zo gaan de middelbare scholen weer open en mogen ook mensen met contactberoepen weer aan het werk. Toch blijft de avondklok van kracht. 

Socioloog Ferdinand Dusse begrijpt de keuze van het kabinet: “Mensen houden niet van verandering. Zéker niet als die door de overheid wordt opgelegd. Je moet niet vergeten dat veel mensen inmiddels aan die avondklok gewend zijn. Nederlanders houden er niet van als dingen worden afgeschaft. Stel je voor dat ze bijvoorbeeld de kinderbijslag zouden afschaffen. Dan heb je de poppen aan het dansen hoor!”

Ook woordvoerder Nol Brekkers van het Historisch Centrum Volkscultuur denkt dat het kabinet een verstandige beslissing maakt: “Het kabinet heeft het afschaffen van de avondklok heus wel overwogen, maar ik denk niet dat heel veel mensen daarop zitten te wachten. De avondklok is onlosmakelijk verbonden met Nederland, net als stroopwafels en Sinterklaas. Nederlanders zitten ’s avonds graag thuis, lekker bij de verwarming. Dat hoort nou eenmaal bij onze cultuur en daar moet je vanaf blijven. Zou u het fijn vinden als de overheid u na 21:00 uur de straat op schopt? Ik niet.”

 
Deel dit artikel: