18 ℃

Dit is waarom asielzoekers allemaal naar Ter Apel willen

Dit is waarom asielzoekers allemaal naar Ter Apel willen
Foto: Martien van Gaalen / Shutterstock.com

Het zal niemand ontgaan zijn dat Ter Apel te maken heeft met een enorme toestroom van asielzoekers. Het aanmeldcentrum in het Groningse dorp kan de drukte niet meer aan. Waarom komen asielzoekers juist naar Ter Apel? De voorzitter van de dorpsraad, Jos Middelga, weet het antwoord op die vraag.

“Bij Nederlanders is Ter Apel minder bekend en dat is eigenlijk best raar”, begint Middelga. “Ter Apel is niet groot, maar heeft toch alles wat je nodig hebt. Er is een scholengemeenschap, een dorpshuis en een overdekt zwembad. Het winkelcentrum in het hart van Ter Apel maakt van een dagje shoppen een belevenis. Voor de hongerige bezoeker is Brasserie Enjoy zeker een aanrader.”

Volgens Middelga heeft Ter Apel ook natuurliefhebbers genoeg te bieden: “Ons dorp ligt bij de Ruiten Aa, dat samen met de Ter Apelerbossen hoort bij de ecologische hoofdstructuur van Nederland. Je kunt er prachtige wandelingen maken. Bij de Steenweg is een kabelbaan waarmee je het Ruiten Aakanaal kunt oversteken. Voor de kinderen is er zelfs een speeltuin en een dierenpark, Wonderwereld. Daar zijn enkele bijzondere vogelsoorten te zien, zoals de blauwgele ara.”

“Dat veel asielzoekers juist naar Ter Apel komen, is dus niet zo vreemd”, aldus Middelga. “En de vriendelijke, gastvrije inwoners van Ter Apel zijn natuurlijk maar wat blij met al die belangstelling uit het buitenland.”

 
Deel dit artikel: