Dit is S11, onze Songfestival-deelneemster van volgend jaar

Foto: StaceStock / Shutterstock.com

Ze is jong, blond en heeft een zwaar psychiatrisch verleden. Zangeres S11 heeft alle benodigde eigenschappen om Nederland te vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival van 2023.

Voluit heet ze Self van Brabant, maar volgend jaar zal ze het podium van het Eurovisie Songfestival betreden met de artiestennaam S11. “Als je de eerste letter van mijn voornaam neemt en je vervangt ‘elf’ door het getal 11, dan krijg je S11. Zo is mijn artiestennaam ontstaan”, legt ze uit.

S11 lijkt nog wat jong om ons land in 2023 te vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival. Maar S11 heeft al zoveel persoonlijke overwinningen geboekt en demonen verslagen, dat ze inmiddels sterk genoeg in haar schoenen staat om de wereld omver te blazen met haar fragiele stemgeluid.

Dat er een zwaar verhaal vastzit aan deze 21-jarige doorzetter zal heel Europa ook wel meekrijgen. Een aanzienlijk deel van haar tienerjaren bracht S11 namelijk door in psychiatrische instellingen. “En ik ga ervoor zorgen dat dat in elk interview even wordt aangestipt, zodat ze jury weet dat ze met een bijzonder meisje te maken hebben”, zegt S11.

“Mijn psychoses vormen de basis van mijn carrière. Dat vinden mensen interessant. Ik ben altijd eerlijk en openhartig over mijn diepste zielenroerselen, ook bij het Songfestival. Want het ging ruk met mij hoor, laat dat duidelijk zijn. Als de jury hoort over mijn depressies, inzinkingen, psychoses en hallucinaties, dan maakt dat indruk.”

Waar het Eurovisie Songfestival in 2023 gaat plaatsvinden is nog niet duidelijk. Maar dat S11 eraan meedoet, staat voor haar vast: “Ik gooi mijn hele medicijnlijst van drie A4’tjes op tafel als dat nodig is om de jury te overtuigen. Maar het gaat natuurlijk ook een beetje om het liedje. Had ik trouwens al verteld dat ik een psychiatrisch verleden heb?”

 
Deel dit artikel: