Dit is de vrouw die ‘mind your step’ zegt op Schiphol

Dit is de vrouw die ‘mind your step’ zegt op Schiphol
Foto: Rustle / Inge Hogenbijl / Shutterstock.com

“Soms is het wel eentonig werk”, zegt Ymke Hufteugel. Al meer dan 25 jaar waarschuwt zij reizigers voor het afstapje bij de loopbanden op Schiphol.

Regelmatige reizigers herkennen haar stem meteen. Ymke (46) is al jaren de vrouw die reizigers waarschuwt bij de loopbanden. Haar werkplek, in de kelder van de luchthaven, is eenvoudig ingericht. Er hangt een microfoon en een briefje met haar tekst. “Die tekst ken ik inmiddels uit mijn hoofd.”

Om de acht seconden onderbreekt Ymke ons interview. “Momentje”, zegt ze. Dan activeert ze haar microfoon en roept ‘mind your step’. Bij elke loopband klinkt haar stem uit een luidspreker. “Die acht seconden zijn erg belangrijk”, vertelt Ymke. “Je wil mensen niet te vaak waarschuwen, maar je wil wel dat iedereen je gehoord heeft.”

Met haar waarschuwing heeft Ymke al talloze valpartijen voorkomen. Toch krijgt ze niet altijd erkenning voor haar werk. “Mensen denken vaak dat het een opname is. Ze hebben geen idee dat er daadwerkelijk iemand achter de microfoon zit”, zucht ze. “Ja, mijn werk is belangrijk, maar soms ook saai. Vooral de nachtdiensten zijn zwaar.”

 
Deel dit artikel: