18 ℃

Dit is de vrouw achter de videoboodschap van onze koning

Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Koning Willem-Alexander heeft in een videoboodschap excuses aangeboden voor zijn vakantie naar Griekenland. “We zijn betrokken, maar niet onfeilbaar”, las de koning voor.

Wie denkt dat koning Willem-Alexander al zijn toespraken zelf schrijft, heeft het mis. De koning wordt bijgestaan door een team van schrijvers en adviseurs, zoals in de videoboodschap goed was te zien. Zijn tekst werd dit keer geschreven door Marijke van Delk.

“Natuurlijk heeft de koning zelf wel een beetje invloed, maar de definitieve tekst komt van mij. En die dreunt hij dan op. Als een soort spreekbeurt, zoals u in de video kunt zien”, legt ze uit. “Om goed excuses te kunnen maken, moet je weten wat er in de samenleving speelt. Daar heeft de koning natuurlijk geen idee van, dus daar help ik hem mee”, aldus de schrijfster.

“Excuses moeten geloofwaardig lijken. Daar zijn verschillende trucjes voor. Ik heb de koning precies het tegenovergestelde laten zeggen van wat hij eigenlijk dacht”, lacht Van Delk. “Zo’n zin als ‘we zijn betrokken, maar niet onfeilbaar’ slaat natuurlijk helemaal nergens op. Als je betrokken bent, ga je tijdens een halve lockdown niet op vakantie. Maar de kunst is om het zó te schrijven, waardoor het lijkt alsof hij het meent.”

 
Deel dit artikel: