17 ℃

Disney waarschuwt bij Muppet Show: “Kikkers en varkens worden stereotype neergezet”

Foto: Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Disney heeft afgelopen vrijdag 118 afleveringen van de poppenserie The Muppet Show online gezet op haar streamingdienst Disney+. Bij de aflevering komt een waarschuwing in beeld, omdat volgens het sprookjesbedrijf verschillende dieren stereotype worden neergezet.

Een woordvoerder van The Walt Disney Company laat duidelijk weten waar het bedrijf staat als het gaat om stereotyperingen: “Als entertainmentbedrijf is het onze hoogste taak om het iedereen naar de zin te maken. Daarbij past het niet dat er met vooroordelen naar bepaalde groepen worden gekeken. Bij de Muppet Show hebben ze dit principe naar ons oordeel niet goed genoeg verwerkt. Vandaar de waarschuwing die we bij de afleveringen hebben geplaatst.”

Vooral de manier waarop Kermit de Kikker en Miss Piggy worden neergezet is Disney een doorn in het oog: “Een kikker die wordt neergezet als een onzekere presentator met een piepstemmetje is niet alleen een clichématig beeld, maar ook schadelijk voor kikkers die niet voldoen aan deze kenmerken. En dan hebben we het nog niet eens over Miss Piggy. Een varken met een schel stemmetje dat ijdeltuiterij zelf lijkt te hebben uitgevonden. Dit is in onze ogen zeer pijnlijk voor alle varkentjes die het geen enkel probleem vinden om als spareribs op ons bordje terecht te komen. Jammer dat deze veelzijdigheid van dieren niet meer naar voren wordt gebracht in de show.”

 
Deel dit artikel: