24 ℃

Directie eist extra bonus: “Mensen ontslaan is zwaar werk”

Foto: Mangostar / Shutterstock.com

Vele bedrijven en instellingen nemen afscheid van personeel. Door de coronacrisis is er minder werk en daarom zijn er minder mensen nodig. Dat is een pijnlijk moment voor de werknemers die hun baan verliezen, maar veel mensen vergeten hoe moeilijk het is om de ontslagbeslissing te nemen.

“Deze week weer elf ontslaggesprekken”, zucht directeur Remert van Dijk van Metaalfabriek Strielwouden en Omgeving (MSO). Achter zijn grote bureau trekt hij zijn stropdas recht. “Het is bloed, zweet en tranen hoor, dat ontslaggebeuren. Emotioneel enorm zwaar.”

Hij kijkt peinzend uit het raam. Donkere wolken hangen boven zijn bedrijf. “Als ik in mijn Bentley naar huis word gereden, denk ik er soms nog aan, aan die betraande gezichtjes. Jeetje. Het is erg zwaar werk, dat naar huis sturen van werknemers. Ik doe het met liefde, maar er mag best iets tegenover staan. Daarom heb ik met de commissarissen afgesproken dat ik mezelf een eenmalige bonus mag uitkeren van twee miljoen euro. Of daar geld voor is? Ja, natuurlijk. Nu wel. Ik heb net elf man ontslagen.”

 
Deel dit artikel: