In de afgelopen maand zijn de prijzen van voedsel sterk gedaald. Dat leidt tot ongerustheid bij diëtisten en voedingsdeskundigen. “Als de prijsdaling doorzet, is voedsel straks geen luxeproduct meer”, zegt voedingsdeskundige Elsbeth de Lange.
Nadat voedsel in de eerste helft van dit jaar juist flink duurder werd, is er nu juist sprake van een prijsdaling. De handelsprijzen van basisvoedsel zoals zuivel, vlees en suiker, gingen in de afgelopen weken hard omlaag. “We waren juist op de goede weg, maar nu gaat het weer helemaal de verkeerde kant op”, aldus voedingsdeskundige Elsbeth de Lange.
“Voedsel is een echte dikmaker. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben dat aangetoond”, weet De Lange. “Als mensen eten, worden ze te zwaar. Kijk maar eens om u heen. Als de prijzen blijven dalen, zitten we straks in een situatie waarin iedereen in de supermarkt z’n karretje kan vullen. Dat lijkt me niet de bedoeling.”