17 ℃

Dierenrechtenorganisaties bezorgd over ophalen huisvuil: “Desastreus voor de ratten”

Dierenrechtenorganisaties bezorgd over ophalen huisvuil: “Desastreus voor de ratten”
Foto: Gertan / Shutterstock.com

Dierenrechtenorganisaties zijn niet blij dat de cao-onderhandelingen tussen gemeenten en vuilophaaldiensten tot resultaat hebben geleid. Volgens de organisaties heeft dit desastreuze gevolgen voor de rattenpopulatie in ons land.

Terwijl de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en vakbonden met ronkende woorden laten weten dat er een overeenkomst is over het loon van vuilophalers, maken dierenrechtenorganisaties zich grote zorgen. Volgens hen wordt de natuurlijke habitat van ratten verstoord als het huisvuil straks weer wordt opgehaald. Zij spreken dan ook over ‘rattengenocide’.

Maartje Verhoefslot van stichting Hart voor de Rat zegt zeer geschrokken te zijn over het snelle cao-akkoord: “Onze stichting had goede hoop dat de rat zich nog steviger zou kunnen settelen in stedelijk gebied, maar die hoop lijkt nu ijdel te zijn geweest. Dat maakt ons triest. Iedereen heeft het altijd over de dodelijke ziekten die ratten kunnen overbrengen, maar wij kijken liever naar de schoonheid van de rat. Met zijn gracieuze staart en zijn glanzende vacht zorgt de rat voor een esthetische toevoeging aan onze steden. Helaas wordt de angst voor een ziektetje als de pest nog steeds als drogreden gebruikt om onze steden krampachtig schoon te houden.”

 
Deel dit artikel: