12 ℃
Op de vlucht voor Staatsbosbeheer

Dierenliefhebbers bieden onderduikadres aan herten Oostvaardersplassen

Dierenliefhebbers bieden onderduikadres aan herten Oostvaardersplassen
Foto: Alex Helin / Antoha713 / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Staatsbosbeheer wil deze winter maar liefst 1.600 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten. Sommige dieren hebben inmiddels een onderduikadres gevonden en proberen op die manier aan hun lot te ontkomen.

In de Oostvaardersplassen is ruimte voor maximaal vijfhonderd herten, maar de populatie is op dit moment veel groter. Staatsbosbeheer wil in de komende winter honderden dieren afschieten om het streefgetal te halen. Een groep dierenliefhebbers heeft een of meerdere herten in huis genomen om dat te voorkomen.

Ook dierenliefhebber Anne-Wil G. (achternaam bij de redactie bekend) uit Lelystad biedt in haar appartement onderdak aan twee edelherten. “Het was nog een hele toestand om ze de trap op te krijgen”, vertelt ze.

De herten zijn wat angstig, maar na een half uur laat een van de dieren zich fotograferen. “In de Oostvaardersplassen waren ze niet meer veilig en ik had nog een kamer over. Daar kunnen ze voorlopig blijven. Bijna niemand weet dat de edelherten hier zijn. Als iemand ze verraadt, worden ze afgevoerd. Voorlopig zitten ze hier goed, achter de boekenkast.”

 
Deel dit artikel: