24 ℃

Dierenartsen waarschuwen: “Honden worden zo vaak uitgelaten dat uitputting dreigt”

Foto: Kajohnwat Srikulthanakij / Shutterstock.com

Het coronavirus heeft veel onverwachte effecten. Eén daarvan is ernstige oververmoeidheid bij honden. In een brandbrief van de Overkoepelende Organisatie van Dierenartsen (OOD) roept men op om de trouwe viervoeter ook in deze stressvolle tijden een beetje rust te gunnen.

Fret de Leeuw van de OOD geeft desgevraagd een voorbeeld: “Veel huishoudens zijn niet gewend om dag en nacht op elkaars lip te zitten. Kleine irritaties liggen voor de hand. De vader van het gezin gaat dan een flinke wandeling maken met de hond om zijn hoofd te legen. Maar als hij thuiskomt, is de moeder nog één bonk stress en gaat dus ook langer dan ooit met de hond een frisse neus halen. Daarna staat de dochter klaar om te joggen om haar gewicht op peil te houden. En tot overmaat van ramp moet de hond daarna met zoonlief mee, omdat die van zijn coach heeft gehoord dat hij fit moet blijven om zijn plaats in het voetbalteam veilig te stellen. En inmiddels komt de stoom alweer uit de oren van de vader en begint de cyclus weer van voor af aan, met als gevolg dat de hond compleet uitgeput raakt”

“Het meest schrijnende geval had een dierenarts in Den Haag”, weet De Leeuw. “Zij kreeg een hond in de praktijk die ze al jaren behandelt. De hond was niet alleen uitgeput, maar leek ook kleiner dan ooit. Uit onderzocht bleek dat bijna vijf centimeter van zijn poten was afgesleten. En dan zeggen wij als OOD: dat moeten we met zijn allen niet willen.”

 
Deel dit artikel: