17 ℃

Dierenactivisten: “Paarden horen niet in schaakspel”

Foto: Carlo Fornitano / Shutterstock.com

Is er binnen het schaakspel nog wel ruimte voor het paard? Als het aan dierenactivisten ligt, gaat het paard uit het spel verdwijnen. Volgens de activisten zijn de regels van het schaakspel niet bepaald diervriendelijk.

Aan de vooravond van het NK schaken in Heerenveen laait de discussie over het spel weer op. In een online manifest spreekt dierenrechtenorganisatie Bestiam Justitia haar afschuw uit over het schaakspel. “Binnen de huidige regels van het schaakspel worden paarden gedwongen om bizar gedrag te vertonen. Tijdens het schaken moeten paarden herhaaldelijk een stap voorwaarts en een stap diagonaal zetten. Een dergelijke tred is voor een paard zeer onnatuurlijk”, zo menen de activisten.

Volgens de activisten is het überhaupt de vraag of dieren voor de denksport mogen worden misbruikt. “Paarden zijn van nature groepsdieren en zullen elkaar niet snel aanvallen. Toch worden de paarden tijdens het schaakspel tegen elkaar opgezet. Dat is ongekend wreed”, aldus de dierenactivisten.

“Een spel waarin dierenleed gepropageerd wordt is niet meer van deze tijd”, zo wordt gesteld. “Nu zijn het nog houten stukken, maar waar zijn we over tien jaar? Er zijn nu al verhalen bekend over wedstrijden waarin vier paarden werden geslagen. Afschuwelijk.”

 
Deel dit artikel: