17 ℃

Diepvriespizza’s steeds zeldzamer door extreme hitte in Italië

Diepvriespizza’s steeds zeldzamer door extreme hitte in Italië
Foto: Zety Akhzar / Shutterstock.com

Italië zucht onder de ergste hittegolf in jaren. In delen van het land kan de temperatuur deze week oplopen tot 48 graden. Door de extreme hitte komen diepvriespizza’s steeds minder vaak voor. Wetenschappers vrezen dat de traditionele Italiaanse diepvriespizza op den duur zelfs helemaal zou kunnen verdwijnen.

“Italiaanse diepvriespizza’s zijn slecht bestand tegen de hitte”, zegt correspondent Ilona Eltens vanuit Italië. “Twee tot drie miljoen jaar geleden hadden mensen nog geen vriezers, maar die hadden ze ook niet nodig. De Italianen legden de diepvriespizza’s gewoon buiten in de sneeuw en ze bleven maanden goed. Nu is dat al ondenkbaar.”

Nog steeds is de diepvriespizza is het belangrijkste exportproduct van Italië, maar de vraag is: hoe lang nog? “De hittegolven worden frequenter en extremer. Door de klimaatverandering moeten de Italianen steeds meer moeite doen om diepvriespizza’s gekoeld te houden. Op den duur is dat gewoon niet meer rendabel”, zegt Eltens. “Ik sluit niet uit dat de diepvriespizza over een paar jaar helemaal is verdwenen. Natuurlijk kun je dan uitwijken naar verse pizza’s, maar daarmee verlies je wel een belangrijk stuk van de Italiaanse cultuur.”

 
Deel dit artikel: