17 ℃

“Die schapen lokken het zelf uit met hun irritante gedrag”

Foto: Photomaster / Sarah2 / Shutterstock.com

In Brabant is opnieuw ophef ontstaan over de aanwezigheid van een wolf in het gebied. Inmiddels zijn meer dan 60 schapen doodgebeten. Meestal krijgt de wolf de schuld, maar volgens wolvenfokker Karel van Driebergen is dat niet altijd terecht.

Vorig jaar werd de terugkeer van de wolf nog met gejuich ontvangen. Het dier werd toen gezien als een verrijking van de fauna in ons land. Nu de wolf tientallen schapen heeft doodgebeten is de sfeer omgeslagen. Schapenboeren noemen de wolf brutaal en gevaarlijk.

“Allemaal gezeur om niks”, vindt Karel van Driebergen, eigenaar van de enige officiële wolvenfokkerij van Nederland. Hij vindt dat schapen ook eens kritisch naar zichzelf moeten kijken. “Die lammeren zoeken bewust de confrontatie. Ze staan daar in groepjes de wolf uit te dagen met hun irritante gemekker. Ja, en dan is zo’n wolf het een keer zat. Wat is daar raar aan?”

“Begrijp me niet verkeerd: ik heb beslist geen hekel aan schapen”, benadrukt Van Driebergen. “Maar regelmatig zie je lammetjes heel nichterig huppelen in de wei. Dan denk ik: grow up! Iedereen weet dat schapen je het bloed onder de nagels vandaan kunnen halen. En als zo’n wolf daar dan een keer toehapt, dan spelen ze de vermoorde onschuld. Dan kijken ze je schaapachtig aan, of ze gaan pontificaal in het weiland liggen met hun ingewanden naar buiten. Zó kinderachtig.”

 
Deel dit artikel: