11 ℃

“Die onzekerheid is het allerergst”

Foto: Zivica Kerkez / Shutterstock.com

Bij de meeste mensen is een coronatest zo gebeurd. Even een wattenstaafje in de neus en binnen 24 uur heb je de uitslag. Voor Fenna van Scheemdonk (34) ligt dat anders. Zij heeft geen neus.

In ons land lijden bijna tweehonderd mensen aan een zeldzame aandoening die in de medische wereld bekendstaat als nasus nihilia. Deze mensen hebben een onderontwikkelde neus, of – zoals Fenna – helemáál geen neus. Een coronatest met een wattenstaafje is bij deze mensen onmogelijk.

“Bij elk pijntje en elk kuchje ben ik bang dat ik corona heb. Maar zeker weten zal ik het nooit. Juist die onzekerheid is het allerergst”, vertelt Fenna. “Er waren echt momenten dat ik behoefte had aan een coronatest. Vooral toen mijn vriend besmet bleek. Maar bij de teststraat kunnen ze mij niet helpen.”

“Weet je, ik heb zonder neus leren leven. Ik adem altijd door mijn mond, daar denk ik niet eens meer bij na”, vertelt Fenna. “En soms heeft het zelfs voordelen, zoals bij een bezoekje aan een goor openbaar toilet. Maar nu, door corona, word ik weer keihard met mijn neus op de feiten gedrukt.”

 
Deel dit artikel: