24 ℃

Dick Schoof roept nieuwe verkiezingen uit na Europese zege PvdA-GroenLinks

Dick Schoof roept nieuwe verkiezingen uit na Europese zege PvdA-GroenLinks
Foto: YT CC

DEN HAAG - De kersverse premierskandidaat Dick Schoof roept nieuwe verkiezingen uit. Dat melden bronnen in Den Haag. De reden hiervoor is de overwinning van PvdA-GroenLinks bij de Europese verkiezingen. 

Zondagavond bleek dat de linkse combinatie maar liefst 8 zetels bij elkaar heeft weten te sprokkelen. Een flinke domper dus voor de premier. “Ik kan niet doen alsof er niks is gebeurd”, zei hij, waarop hij vervroegde verkiezingen aankondigde.

Volgens experts neemt Schoof hiermee een enorm risico en zou hij zijn macht weleens kwijt kunnen raken. Hoewel Schoof nog officieel moet aantreden, kan hij het duidelijke signaal van de opkomende linkse wind niet negeren. “Wanneer ons volk een dusdanig verlangen naar verandering heeft, kan ik dit niet negeren”, legt Schoof uit. We zitten natuurlijk al een half jaar aan de onderhandelingstafel en het is te begrijpen dat er in zo’n lange periode veel is veranderd.

Realistisch blijven

Ook BBB-leider Caroline van der Plas denkt dat dit de enige juiste manier van handelen is: “We zouden het jammer vinden als PvdA-GroenLinks er nu met een landelijke overwinning vandoor gaat, maar we moeten ook realistisch blijven. Je zou niet meer van een democratie kunnen spreken wanneer we dit duidelijke signaal naast ons neer zouden leggen”.

Van der Plas snapt dat Schoof hiermee een groot risico neemt, “maar mocht Timmermans de grootste worden met zijn partij, dan staan wij natuurlijk klaar om te onderhandelen over een coalitie.”

 
Deel dit artikel: