22 ℃

Slim! Deze man zit in de gevangenis, zodat de staat opdraait voor zijn energiekosten

Slim! Deze man zit in de gevangenis, zodat de staat opdraait voor zijn energiekosten
Foto: Fanya / Shutterstock.com / Flickr CC / Ministerie van Veiligheid en Justitie

Nu de prijzen van energie en boodschappen hoog oplopen, verzinnen Nederlanders steeds creatievere manieren om onder de hoge kosten uit te komen. De 26-jarige Ricardo M. heeft geluk: hij heeft een plekje in de penitentiaire inrichting in Nieuwegein. De energierekening hoeft hij niet zelf te betalen.

“Thuis zou ik komende winter ruim 400 euro aan energie kwijt zijn. Dat werd me een beetje te duur. Dus ben ik vorige maand al gaan nadenken over een manier om te overwinteren op een warme plek, maar zónder de hoge kosten. Een gewapende overval bleek de oplossing. Vrijwel direct kreeg ik door de staat een kamer aangeboden”, vertelt Ricardo M.

In zijn cel heeft Ricardo aanzienlijk lagere kosten dan thuis. Niet alleen de energie, maar ook zijn boodschappen worden volledig door de staat betaald: “Ik krijg drie keer per dag een gratis maaltijd en tussendoor koffie of thee. Daardoor spaar ik elke maand ook nog honderden euro’s aan boodschappen uit.”

Toch hoopt Ricardo dat de energieprijzen en de inflatie snel dalen: “Nu zit ik hier goed, maar ik moet ook denken aan mijn toekomst. Als ik vrijkom, moet ik alles weer zelf gaan betalen. Justitie dreigt me in februari al vrij te laten, maar zonder goed gedrag mag ik hier misschien blijven tot juni.”

 
Deel dit artikel: