16 ℃

Deze man speelt de ‘dingdong’ op alle NS-stations

Deze man speelt de ‘dingdong’ op alle NS-stations
Foto: Rido / Fotos593 / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Zijn naam kent u waarschijnlijk niet, maar zijn werk des te beter. Martin Woensdrecht speelt al jaren de ‘dingdong’, die voor elke mededeling op NS-stations te horen is.

Het is een gewone dag op het NS-hoofdkantoor in Utrecht. Martin Woensdrecht (58) zit achter zijn klokkenspel en communiceert met Tuffie Vos (de ‘stem’ van de NS). De intercity naar Den Helder vertrekt van spoor 2, krijgt hij te horen. Martin schakelt de microfoons naar het juiste station en begint dan te spelen. ‘Dingdong’, klinkt het op station Zaandam. Hij knikt naar Tuffie en zij begint haar mededeling: ‘Beste reizigers…’.

Martin Woensdrecht (58) begon zijn carrière bij het Nederlands Omroeporkest. In 1985 stapte hij over naar de NS. Daar speelt hij sindsdien de ‘dingdong’. “U noemt het de ‘dingdong’, maar eigenlijk is het de ‘dingdengdong’. Het zijn drie noten”, vertelt hij. “Veel mensen weten niet dat het allemaal live is. Ze denken dat de dingdong op een bandje staat. Nou niet dus!”

“Mijn werk is nooit saai. Vooral in de spits is het hard werken. Om 07:49 speel ik eerst de dingdong op Rotterdam Centraal en daarna moet ik razendsnel overschakelen naar station Ede-Wageningen. Er is nooit tijd om te repeteren. Ik moet mijn instrument perfect beheersen.”

Speelt Hans nooit een vals nootje? “Hahaha, ach, dat komt wel eens voor”, lacht hij. “Soms sla ik door de drukte mis. Ja, daar baal ik dan wel van.”

 
Deel dit artikel: