16 ℃

Deskundigen ontkennen ramp in kerncentrale Borssele

Deskundigen zeggen dat de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele “echt niet is ontploft”. Zondag werd de kerncentrale getroffen door een zware storing, waardoor de centrale momenteel geen elektriciteit kan leveren. Een totale, allesvernietigende explosie, waardoor de wijde omtrek radioactief besmet raakte, wordt door de deskundigen stellig ontkend.

Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

“Het gaat om een routinestoring in de turbine van de zwaar radioactieve centrale in dichtbevolkt gebied. Van een enorme explosie die de wijde omtrek radioactief besmet en in een mum van tijd talloze slachtoffers maakt en ook in de toekomst nog vele generaties schildklierkanker bezorgt lijkt nog geen sprake”, aldus de deskundigen.

Ook de directie van de kerncentrale maakt vooralsnog geen melding van een oncontroleerbare brand die vrijwel de gehele provincie Zeeland en delen van België bezaait met hoogradioactieve deeltjes en het gebied tenminste honderd jaar onbewoonbaar maakt.

“Een storing in de kerncentrale komt sowieso bijna nooit voor“, aldus de deskundigen. “De kerncentrale kan nog jarenlang op een veilige manier energie opwekken, als we dat ouwe barrel tenminste weer aan de praat krijgen.”

 
Deel dit artikel: