Deskundigen kritisch op heropening: “Moeten we horeca nog wel willen in ons land?”

Foto: Syda Productions / Shutterstock.com

Het kabinet is van plan om de horeca in ons land binnenkort te heropenen. Deskundigen vragen zich af of dat verstandig is. Moeten we horeca nog wel willen in ons land?

“Als je kijkt naar de problemen in de samenleving, dan speelt de horeca daarin een belangrijke rol”, zegt socioloog Ferdinand Dusse. “Cafés hebben een enorme aantrekkingskracht op alcoholisten en mensen van lichte zeden. Regelmatig leidt een avondje zuipen tot vechtpartijen en vernielingen. Om die reden kun je je afvragen of we horeca weer moeten toestaan.”

Ook restaurants zouden binnenkort de deuren weer mogen openen. Voedingsdeskundige Elsbeth de Lange is daar geen voorstander van: “Restaurants lijken gezellig, maar dat zijn ze niet. Restaurants faciliteren allerlei gezondheidsproblemen. Overgewicht bijvoorbeeld, dat heeft altijd te maken met eten. En waar verkopen ze eten? Juist, in restaurants.”

Voormalig horeca-ondernemer Ruud Pastelier stopte vorig jaar al met zijn brasserie. “Ik verkocht een kopje koffie voor tien keer het bedrag dat mensen er thuis aan kwijt zijn”, geeft hij toe. “Dan komt een keer het moment waarop je met je geweten in de knoop komt. Het klopt gewoon niet. Daarom is het goed dat de overheid ingrijpt. We hebben horeca veel te lang gedoogd in dit land. Nu moet je zeggen: we stoppen ermee.”

 
Deel dit artikel: