Deskundige waarschuwt: “Poetin heeft ook een heel duistere kant”

Deskundige waarschuwt: “Poetin heeft ook een heel duistere kant”
Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Het beeld dat veel Nederlanders van Vladimir Poetin hebben, klopt niet. Dat zegt Ruslanddeskundige Tjeerd Omslag, die het gedrag van de Russische president al jaren bestudeert.

“We kennen allemaal de beelden van Poetin als de vriendelijke, sportieve leider van Rusland. Maar Poetin heeft ook een andere, duistere kant”, zegt Omslag. “Zo heeft Poetin met name in de afgelopen maanden dingen gedaan die een heel ander beeld van hem laten zien. Dat mag best eens benoemd worden.”

Omslag noemt enkele voorbeelden: “Poetin begon een onzinnige oorlog tegen een buurland, liet met opzet burgerdoelen bombarderen en joeg zo duizenden onschuldige mensen de dood in. Daarnaast slaat hij de laatste tijd – met name als het gaat over kernwapens – een toon aan die bij velen de wenkbrauwen doet fronsen. Als je dat eenmaal weet, ga je toch anders tegen zo’n man aankijken.”

“Het is beslist niet mijn bedoeling om mensen zwart te maken”, verduidelijkt Omslag, “maar het is wel belangrijk dat iemand eens wat tegengeluid laat horen. Het zou niet goed zijn als Poetin later de geschiedenisboeken in gaat met alleen maar lof. We moeten wel kritisch blijven.”

 
Deel dit artikel: